Liczba postów: 34
Liczba wątków: 24
Reputacja:
0
Moja sunia bardzo grzecznie znosi czyszczenie uszu, dzięki czemu nie naraża się na uszkodzenie naskórka, czy wręcz przewodu słuchowego patyczkiem, którego używam. A używam zwykłych patyczków do czyszczenia uszu.
Jednak kiedy pies nie pozwala czyścić uszu, wyrywa się, walczy z nami, takim patyczkiem możemy wyrządzić mu więcej szkody niż pożytku. Najlepiej zainwestować w specjalny preparat żelowy z apikatorem lub roztwór ułatwiający rozpuszczenie znajdującego się w uszach naszego pupila brudu.
A jak wy czyścicie uszy swoich psiaków? Korzystacie z preparatów?
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Ja robię tak jak Ty, zwykłym patyczkiem dla ludzi, i czyszczę tylko ten brud co jestem wstanie zauważyć w uchu
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 0
Reputacja:
1
U nas jest podobnie,używamy patyczków do czyszczenia uszu,z tym że trzeba uważać aby nie zrobić psu krzywdy i nie uszkodzić błony bębenkowej. Róbmy to z wyczuciem.
Liczba postów: 76
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
można również czyścić gazikiem owiniętym na palec. Jest to o wiele bezpieczniejsze, bo nawet jeśli pies znosi w spokoju czyszczenie uszu, to zawsze może się czegoś wystraszyć i poruszyć gwałtownie (to trzeba mieć na uwadze), a wówczas taki patyczek niechcący może zrobić więcej szkody niż pożytku
nie ma nic bardziej spontanicznego i przyjaznego, niż kudłaty, mokry, zabłocony pies

sześćsetjeden.cztery.cztery.trzy.dziewięć.cztery.dwa
Liczba postów: 60
Reputacja:
0
Z patyczkiem bym nie ryzykował,ucho psa jest bardzo wrażliwe i moim zdaniem lepiej i zarazem bezpieczniej,będzie użyć specjalnych kropel do czyszczenia uszu. Nie są drogie a za to bardzo skuteczne.
Liczba postów: 190
Reputacja:
1
Są specjalne krople do czyszczenia uszu psa,o wiele bezpieczniejsze niż metoda patyczkiem tak jak radzi Przedmówca,zresztą wystarczy o to zapytać weterynarza,już nie raz słyszało sie o przypadku uszkodzenia błony uszu psa przez czyszczenie patyczkiem.
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Mój pies też jest grzeczny podczas czyszczenia uszu, więc robimy to patyczkiem z zachowaniem należytej ostrożności.