Psy pies. Forum o psach

Pełna wersja: Pies i małe dzieci
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie! Chciałabym się poradzić Państwa w pewnej sprawie. W domu mojej bliskiej rodziny pojawił się pies, który jest traktowany jak członek rodziny. Jako, że należy do bardzo łagodnej rasy pies jest w domu przez cały czas i przebywa w każdym pomieszczeniu. Ja jestem matką małych dzieci i choć również lubię psy, nie życzę sobie, aby obce mi psy zbliżały się do moich pociech. Doskonale wiadomo, że dzieci (zwłaszcza uczące się chodzić niemowlęta) mają nieprzewidywalne reakcje, które
pies może źle zinterpretować. Boję się o swoje dzieci, kiedy odwiedzam moją rodzinę, jednak nikt nie uszanował moich obaw i nie chcą na czas naszych wizyt zamknąć psa chociażby w ogrodzie, bo pies ma "przyzwyczajać się do dzieci". Ale ja pytam: czy kosztem moich dzieci? Dlaczego będąc tam muszę zmagać się z ciągłym niepokojem i uważać, aby nie wydarzyło się coś złego? Czy prawdziwi miłośnicy psów nie powinni uszanować gości?

Kornela
Twoje obawy są słuszne i nie dopuszczaj do bezpośredniego kontaktu psa z dziećmi,słyszało się już o wiele wypadkach. Inaczej jest kiedy tylko odwiedzasz rodzinę gdzie w domu jest pies,natomiast inaczej kiedy pies wychowuje się razem z dzieckiem od maleńkości.
porozmawiaj z tymi osobami, powiedz im o swoich obawach (w końcu jak ich odwiedzasz, to nie po to, żebyś w stresie pilnowała zarówno dzieci jak i (przede wszystkim psa (wiadomo że pies też chodzi z ciekawością) za raczkującym bobasem). Jeśli twoja rozmowa nie poskutkuje, to niestety, ale trzeba będzie zaprzestać wizyt
Z doświadczenia wiem,że psy w zależności od razy,ale mogą być nawet zazdrosne o małe dzieci,więc jak najbardziej masz prawo się obawiać. Z tego co piszesz wnioskuję,że już rozmawiałaś z tymi osobami,spróbuj raz jeszcze i argumentuj to bezpieczeństwem dziecka. Jeżeli w dalszym ciągu nie przyniesie to efektu to również zalecam zaprzestania wizyt. Lepiej zapobiegać niż potem żałować.
nie rozumiem jak rodzina może tego nie rozumieć? Przestań tam przychodzić, odmawiaj wizyt, a jak zapytają czemu to powiedz, że boisz się o swoje dzieci. Może jak zatęsknią to zrozumieją, że to oni robią źle.
Nie tyle jak zatęsknią ile faktycznie przekonają się,że większy pies może wzbudzać obawę rodziców małych dzieci,bo bardzo szybko można psa rozdrażnić,nawet przez przypadek i co wtedy? takich przypadków było już wiele. Daj znać za jakiś czas jak w chwili obecnej wygląda sytuacja.
Ale po woli można dziecko z psem oswajać nie można tak ograniczać wszystkiego. Warto pilnować wtedy dziecka ale pod żadnym pozorem nie zostawiać go samego z psem i będzie dobrze.