Psy pies. Forum o psach

Pełna wersja: Wpływ żywienia na zachowanie psów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Odpowiednia dieta ma duży wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie psa. Mój pies jest już wiekowy więc dostaje suplement diety GeriatiVet firmy VetExpert, który ma na celu uchronić go od najczęściej występujących zaburzeń stanu zdrowia. Póki co samopoczucie mojego pupila jest bardzo dobre.
Dieta oczywiście ma bardzo duże znacznie zarówno w żywieniu człowieka jak i właśnie psa. Gdy pies jest źle odżywiany, źle się czuje i przez to może stawać się drażliwy. Tak jak ktoś wspomniał, bardzo dobrą dietą jest BARF, która dostarcza psiakom niezbędne składniki odżywcze. Ale niestety nie każdy pies faktycznie dobrze na taką dietę reaguje. Znam przypadek, gdzie pies po BARFie po prostu źle się czuł i miał częste rozwolnienia. Trzeba było wtedy niestety przejść na suchą karmę. W takich przypadkach trzeba tylko pamiętać, żeby kupić karmę o odpowiedniej jakości, która również będzie dostarczała wszystkich niezbędnych mikroelementów (np. Carnilove). Taka karma musi mieć w składzie jak najwięcej składników mięsnych a nie zawierała zbożowych wypełniaczy. I zawsze trzeba dobrze obserwować jak pies reaguje na dietę i to co dostaje jako pożywienie.
To racja, dieta oraz to jaką karmę podajemy swojemu psu, ma bardzo istotny wpływ na jego zdrowie i dlatego też jestem zdania, ze nie warto oszczędzać na karmie wysokiej jakości, takiej która dostarczy naszemu psu optymalnych składników oraz witamin.

http://www.Edeil.pl
Stron: 1 2