Centrum Edukacji Kynologicznej Psiakademia w Tarnowskich Górach zaprasza na kurs "Wpływ żywienia na zachowanie psów"
Czy wiesz jak bardzo nieprawidłowe żywienie może wpłynąć na zachowanie czworonoga? Jak nauczyć się prawidłowo czytać etykiety i bilansować posiłki? Jak dietą rozwiązywać problemy ze zjadaniem odchodów, objadaniem się trawą? Jakie mogą być konsekwencje nadmiernej podaży lub niedoborów poszczególnych składników diety? Zasady analizowania zapotrzebowania pokarmowego. Co to jest syndrom psa myśliwskiego i dlaczego wynika z nieprawidłowej diety psa? Dieta psa seniora - jak wspomóc starzejącego się psa?
Termin: 10 styczeń (sobota) godz.10.00 - 18.00
Miejsce: Restauracja Stara Piekarnia (Sala Pubowa), Ul. Reptowska 4,
41-908 Bytom
Czy nieprawidłowe żywienie może spowodować zaburzenia behawioralne u psów? Jak modyfikować zachowanie psa przy pomocy odpowiedniego żywienia?
Wykładowca: dr n.wet. Sybilla Berwid - Wójtowicz - specjalista żywienia zwierząt, doktorantka Zakładu Dietetyki, Katedry Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie, wykładowca akademicki, współorganizator i wykładowca Studiów Podyplomowych „Pielęgnacja i Żywienie Zwierząt Towarzyszących”. Autorka licznych artykułów dotyczących żywienia i pielęgnacji zwierząt towarzyszących i książki "Insytukcja Obsługi Pieska Jacósia". Na codzień zajmuje się poradnictwem dotyczącym doboru i bilansowania codziennej diety zwierząt, diet specjalnych, diet psów pracujących i aktywnych wyczynowo.
Zakres zagadnień:
- podstawy anatomii i fizjologii przewodu pokarmowego psa,
- podstawy dietetyki: surowce, rodzaje karm i pokarmów - ich specyfika, wady i zalety,
- ocena i wyliczanie zapotrzebowania pokarmowego oraz przełożenie na dawki różnych pokarmów,
- modyfikacja zachowania dietą: wpływ sposobu i częstotliwości karmienia, koncentracji pokarmu, zawartości składników pokarmowych oraz wybranych suplementów diety oraz ziół,
- warsztaty i omówienie przypadków klinicznych.
Cena seminarium obejmuje obiad oraz poczęstunek kawowy.
Uczestnicy kursu otrzymują imienne certyfikaty uczestnictwa w kursie!
Koszt kursu:
Wariant I - 250 zł przy zgłoszeniu i opłacie do 15.11.2014
Wariant II - 300 zł - przy zgłoszeniu i opłacie po 15.11.2014
Zapisy przyjmowane są do 31 grudnia 2014 roku.
Liczba miejsc ograniczona!
Kontakt: biuro@psiakademia.pl
Zgłoszenia: http://www.psiakademia.pl/zgloszenie.html
Stron: 1 2
2014-11-12, 16:08
2015-02-26, 16:03
W sumie to dosyć ciekawa kwestia,czy ktoś z Was miał okazję uczestniczyć w tym kursie? Jeżeli tak to bardzo proszę o opinię czy warto oraz co ciekawego wynieśliście. Bo co do samego odżywiania oraz tego iż dieta faktycznie ma wpływ na zachowanie naszych psów i ich samopoczucie,nie mam cienia wątpliwości.
2015-05-20, 21:30
pierwsze słyszę o takich kursach i nie znam nikogo kto by brał w tym udział ale ja jestem z małego miasta ale może i to ma sens, przecież nawet na ludzi ma wpływ to co jedzą to dlaczego by miało nie mieć na psa?
2015-05-22, 13:07
Z tego samego założenia wychodzę,dlatego pytam tych osób które były na kursie,szkoleniu Zresztą podając swojemu psu tą dobrą i odpowiednią karmę jak np: Nutram,to nie mamy się czego obawiać
2015-07-14, 20:09
Czy jedzenie ma wpływ ? może i tak ale mi się wydaje że dużo większy wpływ ma to jakie mamy podejście do naszego pieska
2015-07-31, 11:27
Chodzi Ci zapewne o wychowanie psa co tutaj jest oczywiste i zgadzam się że od tego wiele zależy. Nie mniej jednak tak samo jak w przypadku ludzi u psów,dieta wpływa na samopoczucie,jeżeli dostarczymy mu optymalnych składników i minerałów to pies będzie spokojny,szczęśliwy i najedzony,wybór karmy jest bardzo ważny,polecam zerknąć na Nutram.
2015-12-07, 15:56
(2015-05-22, 13:07)Petservice_pl napisał(a): [ -> ]Z tego samego założenia wychodzę,dlatego pytam tych osób które były na kursie,szkoleniu Zresztą podając swojemu psu tą dobrą i odpowiednią karmę jak np: Nutram,to nie mamy się czego obawiać
Nie podawałam takiej karmy dla swojego pupila. Odkąd wzięłam próbkę karm z Doliny Noteci jak był ich namiot rozstawiony na targach to podaję ją do teraz. Zauważyłam, że mój pies ma bardziej błyszczącą sierść i ma wiecej chęci do zabawy.
2017-04-19, 12:52
dla mnie jest to oczywiste że żywienie wpływa na zachowanie psów. Kiedy pies dostaje dobrej jakości, naturalną karmę jak Sancani, która nie obciąża organizmu i dostarcza energii to pies jeszcze szczęśliwy i pełny życia. Kiedy dostaje karmę marketową, która nawet nie leżała obok mięsa i ma pełno chemii w sobie to odbija się to na zdrowiu i samopoczuciu psa, a tym samym jego zachowaniu
2017-04-22, 18:21
Dobrze zbilansowane jedzenie ma duży wpływ na zachowanie psa, tak samo jak na zachowanie człowieka. Wpływ na nastrój, na żywotność, zdolność koncentracji. Oczywiście w podeszłym wieku również.
2017-05-03, 19:57
Oczywistym jest, że podawane pożywienie ma ogromny wpływ na zachowanie psa.
Dlatego, ja stosuję dietę BARF, która według mnie jest najlepszym rozwiązaniem dla psów.
Przy żadnej suchej i mokrej karmie psy nie miały tyle energii i nie cieszyły się takim zdrowiem jak na BARFie.
Dlatego, ja stosuję dietę BARF, która według mnie jest najlepszym rozwiązaniem dla psów.
Przy żadnej suchej i mokrej karmie psy nie miały tyle energii i nie cieszyły się takim zdrowiem jak na BARFie.
Stron: 1 2