Psy pies. Forum o psach

Pełna wersja: Malina do domu?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Otóż od dłuższego czasu interesuję się tą rasą i bardzo chciałbym kupić sobie takiego psiaka do domu. Niestety ile razy napiszę do utytułowanych właścicieli właśnie Malinois to zostaje zniechęcany, straszony, że to psy nie do domu, żebym tego nie robił, że są agresywne itd itd. Mam wrażenie, że dobrze prowadzony pies nie ważne jakiej rasy będzie, jest w stanie stać się domowy i żyć z ludźmi dorosłymi oraz dziećmi. Co prawda bardzo bym chciał, aby moja Malina startowała w zawodach agility bądź freesby. Sam jestem aktywny sportowo więc pies nigdy by się nudził.

Chciałem zapytać o Waszą opinie. Straciłem zaufanie do tych "znawców", bo to zniechęcanie na siłę tak mnie odpycha, że masakra. Pytałem o to jak takie psy się chowają i na co zwracać uwagę, a w odpowiedzi otrzymywałem tylko "Po co Panu taki pies"... Hmm może tu znajdę kogoś kto takiego psa posiada i chciałby coś doradzić, albo czymś sensownym się podzielić Smile.

Pozdrawiam.
Cześć,

To, co piszesz nie do końca jest prawdą. Nie wszystkie psy nadają się do życia w rodzinie. Nie potrafią się dostosować i są najzwyczajniej nieszczęśliwe, spędzając czas w wygrzanym mieszkanku. Stąd też pewnie, hodowcy i znawcy reagują w ten sposób na Twoje zapytania.

Niestety, co do Malinois nie mam doświadczenia i nie pomogę.

Pozdrawiam
malina to nie jest pies dla każdej osoby, tym bardziej gdyby to miał by być pierwszy pies. Jakie masz doświadczenie z psami, tak w ogóle. Czy masz, miałeś psa/psy w domu? Bo maliniak to nie jest łatwa rasa, mówi się o nich że najpierw coś zrobi, a potem dopiero pomyśli. Zatem nie dziw się, że takie stwierdzenia padają z ust hodowców.