Psy pies. Forum o psach

Pełna wersja: Nadmierna radość.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hej. Mam spory problem z moim 8-miesięcznym golden retriverem. Jest ona bardzo energiczna kocha wszystkich jednak nie wszyscy kochają ją. Kiedy jesteśmy na spacerze (bez smyczy)  Samer (tak, Samer to suczka) skacze na ludzi, brudzi ich i często wywołuje strach bo mimo mlodego wieku wyglada juz jak dorosly pies i waży dobre 30 kg. Szukalam juz informacji w internecie ale odwrocenie jej uwagi (tak jak piszą) jest nierealne. Sami jest tak podekscytowana że ma moje komendy gdzieś! Kilka razy mialam juz problemy z osobami "zaatakowanymi" przez mojego psa. Myślała nad kolejnym szkoleniem (mamy za sobą psie przedszkole) ale najpierw chcialam zapytac czy może ktos z was poradził sobie z tym. Widzialam nie raz na ulicy goldeny ktore idą po chodniku bez smyczy obok właściciela, nie zjadają niczego z trawnika, nie wchodzą na ulicę i nie skacza na przechodzacych ludzi. Podziwiam i bardoz chce mojej Samer tez nauczyć takiego opanowania, ale małymi krokami. Więc jak oduczyc psa skakania na ludzi?